You are here

Az alapítómester

Otsuka Hironori mester, a Wado-Ryu megalapítójaOtsuka Hironori mester, a Wado-Ryu megalapítója Shimodatéban, Ibaragi prefektúrában született 1892-ben. A  négy gyerek közül a másodszülött Otsuka szívesen hallgatta anyja nagybátyját, egy szamuráj harcost, aki izgalmas mesékkel keltette föl a gyerek érdeklődését a harcművészetek iránt. Hatévesen Otsukát beíratták Shizaburo Nakayamához, a Shinto Yoshin Ryu iskolába. 29 évesen, befejezve tanulmányait, elnyerte az iskola legmagasabb fokozatát, megkapta a menkyo kaydent (minden ismeret elsajátítását tanúsító irat) és mestere helyébe lépett. 1922 júliusában Otsuka mester megkezdte az Okinawai Tode (karate) tanulását. Tanulmányai alatt alkalmazni kezdte a jujitsuból tanultakat, az atemi tehnikákat, amivel megváltoztatta a karate tehnikákat és saját karate stílust hozott létre.

1934 májusában, 43 évesen, Otsuka megalapította a Wado-Ryu Karate-Jutsu és Wado-Ryu jujutsu kenpót, beleolvasztva az Okinawai karatét a tradicionális jujutsu iskolákba. Az új irányzat, a "Béke Útja" 9 alapkatára épül, és sok jujutsu dobáselemet és lerántást tartalmaz. A Shotokan irányzatnál mozgékonyabb, mivel több elhajlással, testcsavarodással, ellépéssel történő védés található benne. A legnagyobb szerepet a helyes távolságtartásnak és a jó időzítésnek tulajdonította az alapító. Az ütéseknél a védekezés és támadás sokszor azonos, folyamatos mozgás, ami a küzdelmi hatékonyságot növeli. Otsuka mester szerint a Wado-Ryu elsődlegesen szellemi fegyelem. Számára a "ten-chi-jin, ri-do"-t (menny-föld-ember, legfőbb út) harmonikus egységként kell tisztelni és keresni a szigorú magatartás és a fáradhatatlan odaadás által.

Írásaiban Otsuka Hironori azt tanította, hogy a harcművészet gyakorlása nem állhat pusztán harci tehnikákból, a békét és harmóniát kell magunkban keresnünk, nem az erőszakot. A legyőzhetetlenséget egészséges testtel és magas intelligenciával tudjuk elérni, hogy megvalósulhasson az az ideális béke és harmónia, amire oly nagy szüksége van a mai világnak.

 

Otsuka Hironori életének áttekintése:

- 1892. június 1-én született Shimodatéban, Ibaragi prefektúrában

- 1897. április 1. (hat éves). Beíratták Shizaburo Nakayamához, a Shinto Yoshin Ryu iskolába (Shinto Yoshin Ryu Ju-jitsu Kempo).

- 1921. június 1. (29 éves). Elnyerte az iskola legmagasabb fokozatát, ezáltal mestere utóda lett. Ezek után Otsuka lett a Shinto Yoshin Ryu negyedik mestere. Az alapító Ishijima volt, az apja Matsuoka, kinek a Tokugawa shogunátus alattvalójaként alkalma volt jujutsut tanulni a shogunátus harcművészetet oktató iskolájában. Matsuoka Asakusában, Edo területén (a mai Tokió) nyitott iskolát. Ishijimát Inose mester, majd Nakayama mester követte.

- 1922. július, Okinawai Todét (karatét) kezd tanulni.

- 1934 május (43 éves). Megalapítja a Wado-Ryu Karate-Jutsu és Wado-Ryu Jujutsu Kenpót, egybeolvasztva az Okinawai karate kiváló tulajdonságait a tradicionális jujutsu iskola jellemzőivel, saját elképzeléseit is belefűzve. A Wado-Ryu Jujutsu Kenpo a béke és harmónia megvalósítását tűzte zászlajára. Hironori Otsuka költészetében arra tanított: az út, hogy gyakoroljuk a harcművészetet nem kizárólag a harcon keresztül vezet, hanem a békén és a harmónián. E stílus gyakorlásának a célja a béke és harmónia elérése, amit sokkal bonyolultabb elérni, mint az erőszakkal kivívott győzelmet. Törekednünk kell a legyőzhetetlenségre, egészséges test kialakítására ugyanúgy, mint a magas értelmi színvonalra azzal a céllal, hogy megvalósítsuk a béke és harmónia ideálját, amire szüksége van a mai világnak.

- 1981. november 20., lemond a Nagymesteri posztról és kinevezi idősebb fiát, Otsuka Jiro-t, második Nagymesternek (Otsuka Hironori II).

- 1982. Január 29., 90 évesen meghal.

 

Otsuka mester címei és kitüntetései:

- 1966. április 21. A császár kitüntette Otsukát a Kun-Go-To rendfokozattal és a Soko-Kyokujitsu-Sho éremmel, azért az erőfeszítéséért, amit a harcmüvészet terjesztéséért tett.
- 1972. október 9. A Nemzetközi Harcművészeti Szövetség, Kokusai Budo In, Higashikuni elnökletével, kinevezte Otsukát az első Kiváló Harcművésznek a Karate-do-ban elért 10. Dan miatt, ami hasonló státus, mint amit Kyuzo Mifune kapott Judoból és Hakuko Nakayama elért Kendóból.