You are here

Interjú Kando Shibamorival

Kando ShibamorivalMelyek azok az érzések, amelyeket a Karate-Do kivált?

Szellemi fejlődést, jót tesz a léleknek, harmóniát teremt a test és a szellem között.

Mikor és hogyan kezdett el karatézni?

Sakai Senseinél kezdtem el edzeni Yokohamában, amikor 17 éves voltam. Erős akartam lenni. Először a judoval kezdtem, aztán a karatéra kezdtem koncentrálni.

Melyik technika az Ön specialitása?

Kizami-tsuki, mae-geri, gyaku-tsuki.

Melyik esemény maradt meg különösen az emlékezetében?

Amikor a karate szimpatikus lett. Nem volt bajnokság és az első szabadharc, amit az edzőteremben láttam, nagyon érdekes volt.

Melyik bajnokság volt az Ön számára a legmeghatározóbb?

Amikor edzeni kezdtem nem sok volt. Amikor barnaövesként az első bajnokságon részt vettem.

Mikor és hol kezdett önállóan oktatni?

21 évesen Sakai Sensei asszisztense voltam Yokohamában. 27 évesen mint 3. danos Európába mentem és St. Pölten ill. Krems környékén kezdtem tanítani.

Mit próbál meg átadni az edzéseken keresztül a tanítványainak?

A fiatalok intenzíven akarnak edzeni és versenyekre előkészülni. Viszont 30 -on túl a budo sportot kell edzeni és a technikák sokféleségére, mint a Kata Bunkai -ra (Kata értelmezés) koncentrálni. Ha az ember nem hagyja abba az edzést, akkor akár még 50 vagy 60 évesen is foglalkozhat a budóval és karban tarthatja az egészségét és a szellemét.

Kiket választ mestertanítványnak?

Mestertanítványom volt Rostás Tibor, egy rendőrtiszt Magyarországról. Ő 16 évvel ezelőtt első helyezést ért el egy világbajnokságon (Coloradoi Világjátékok kumitebajnoka). Ausztriában a Siegel testvérek: Peter és Sylvester voltak Krems-ből.

Mi motiválta 40 éven át, hogy még mindig aktívan űzi a Karate-Do-t?

Számomra most az oktatás továbbadása az érdekes. Korábban Ausztriában voltam nagyon aktív, momentán sokkal aktívabb vagyok Magyarországon, ahol néhány diákommal egyesületet alapítottunk. Edzem is magam, és ezen keresztül maradok aktív. Az egészségemért is edzek. Örömmel tölt el, hogy a fiatalok érdeklődnek a karate iránt.

Melyik sportágat űzi még szívesen?

Egy héten ötször edzem, váltakozva erőnléti edzés, makiwara edzés, kocogás. Sohasem hagyom ki a nyújtást. Nem tudnék semmit felmutatni, ha nem edzeném magam. A személyes rekordom az előző évben (2002) állítottam fel, amikor egy edzésen kb. 1800 technikát hajtottam végre. Ha több időm lenne, szívesen aikidoznék.

Véleménye szerint hogyan néz ki a karate jövője?

A karate széles körben elterjedt, de az "image" sajnos nem olyan jó. A karate előnyös, mert az embernek nem kell hozzá pénz, elegendő egy öltözet és egyedül is tud edzeni, és ez jó a testnek és a szellemnek egyaránt. A fiatalok, akik helyesen edzenek és betartják a szabályokat, nem lesznek agresszívek.

Mi az üzenete a következő karatés generáció számára?

A fiataloknak nem csak a versenyekre kell gondolni. Ami valóban érdekes és hatásos technika az a versenyeken tilos. Az embernek nem kell arra a kevés technikára korlátozódnia, ami a versenyen megengedett. Ezért én a tiszta sportosítás ellen vagyok, szeretném, ha a sport és a budó együttműködne.

Mit csinál szívesen szabadidejében?

Olvasom, utazok.

 

Shibamori Sensei, köszönöm az interjút.

 

2003. augusztus 22., Bécs

Forrás: http://www.oejkv.at/gasshuku/Instruktoren/Shibamori_Interview.htm

Fordította: Papp Tímea.