You are here

Okinawa

Karate (Üres Kéz)

A 12. század elötti primitív okinawai közösségek kevésbé ismertek, de feljegyzések vannak három hatalmas úr viszályáról, 1314-böl. 1429-töl, több mint egy évszázaddal késöbb, a Nakayama palota ura, Syo Hasshi, a kard erejével egyesítette a fö szigeteket.

Ez az idöszak egybeesik a Kínában uralkodó Ming dinasztiával, vagy Japán Muromachi dinasztiájával. Ezalatt az idöszak alatt kiterjedt kereskedelmet folytatott Kínával és 1392-ben kínai bevándorlóknak engedélyezték a letelepedést.

Japánnal a kapcsolat úgyszintén virágzott. Ebben az idöszakban uralta a Wako nevű japán kalóz az Okinawát körülvevö tengert.

Habár a japán és kínai harcművészetek befolyásolták az okinawai harcművészeteket, nem voltak nagyon népszerűek, mivel a Syo Hasshi szigetegyesítö politikája óta, a virágzó buddhista kultúrában, békében éltek az emberek.

1609-ben a japán Satsuma klán seregei könnyedén leigázták a Ryukyu szigeteit. Okinawa hercegét túszként elhurcolták, Naha-ba (Okinawa fövárosa) pedig rendfenntartó eröket helyeztek,a belsö rend ellenörzésére. A katonai osztályt száműzték, és az összes fegyvert elkobozták. Emiatt az okinawai harci technikákban, amelyeket a mai napig az utókorra hagyományoztak, csak kis és nagy bot található meg, no meg a Karate - az Üres Kéz.

Okinawán a Karatét eredetileg "Tode" (Tang kéz) vagy csak "Te" (kéz) -nek nevezték.

Feljegyezték, hogy 1905 augusztusában egy bizonyos Karate oktató Okinawán, Nagashige Hanagasuku, a japán jellegű Karatét (Üres Kéz) használta Tang helyett.

1930 körül Gichin Funakoshi oktató Japánban, Karate-vá (Üres Kézzé) vá1toztatta a Tang kezet.

Most a japán jellegű "Kara" (vagy Ku) a Budo (a Harc Útja) lényegét jelképezi, ami az ellenséggel szembeni fegyvertelen önvédelmet jelenti. Azok, akik ezt a fajta fegyvertelen harcmodort gyakorolják, mindig ki kell üríteniük a tudatukat, megszabadítva az ö nzö és romboló gondolatoktól, mint "egy hangot adó üres völgy". Van egy buddhista közmondás: "A forma, üresség. Az üresség, forma."

Ha valaki felfogja a világmindenség lényegét, rádöbben, hogy minden üres. Az üresség bizonyít minden igazságot.

Habár különbözö keleti harcművészetek léteznek, mint a Jujitsu, lándzsa vagy kardvívás, íjászat, vagy botvívás, mindegyik alapja hasonló a Karate-val: a harcművészetek legalapvetöbb része a Karate, megtanít fegyverek nélkül harcolni - ahogy születünk - és követi az üresség tanát, mint a Zen Buddhizmus.

Karate iskolák

* Shito iskola (alapító: Kenwa Mabuni):Az iskola neve Itosu és Higaonna mesterek japán írású nevéből vett egy-egy írásjegyből származik. Főleg Japán nyugati részén népszerű.
* Goju iskola (alapító: Chojun Miyagusuku):A Goju iskola eredete megegyezik a Shito iskoláéval. A japán Goken (erős ököl) és Juken (lágy ököl) szavakból származik a Goju név. Ugyanúgy Japán nyugati részén népszerű.
* Shotokan iskola (alapító: Gichin Funakoshi):A név a Funakoshi által használt Shoto kalligráfiából származik. Főleg Japán északi részén terjedt el.
* Wado iskola (alapító: Hironori Otsuka):Abban a hitben nevezték el Wado-nak (Béke Útja), hogy a Budo (Harc Útja) alapja a béke útja. Ugyancsak Észak-Japánban népszerű.

A Karate bemutatása

* 1912: Japán Elsö Flottájának 10 tisztje egy hétig Karate-t gyakorol Okinawán.
* 1920: Norimichi Yabe (Okinawai Tanárképzö Föiskola Karate oktatója) Los Angeles-ben Karate bemutatót tart.
* 1921: Funakoshi Tokióban bemutatja a Karate-t.
* 1923: Asamoto Motubu Oszakában bemutatja a Karate-t.

Forrás: Tatsuo Suzuki - Karate Do