You are here

Sajtó

Mi a Wado.Ryu Karate

A Wado-Ryu Otsuka Hironori által alapított modern karate iskola. Ötvözi az Akiyama által több emberöltővel ezelőtt létrehozott Shinto Yoshin Ryu Ju-jitsu Kerhpo-t és az okinawai karatét. Ez egy sajátos életforma, amely a mindennapos gyakorlással jól szolgálja a fizikai és szellemi cselekvőképesség tökéletes kialakulását és egyben lehetséges út az egészségtudatos megőrzéséhez.

A fentiek szellemében oktatja mórahalmi karatékáit az a szimpatikus fiatalember, akivel az egyik sportcsarnokbeli edzésük után beszélgettem. Ismerkedjenek meg az 1-danos feketeöves mesterrel, és itteni munkájával jelen írásom segítségével!

Sváb származású édesapa, székely leány édesanya gyermekeként születtem, Stempel Zoltán a nevem, — kezdte el monológját — Kolozsvárott éltem akkoriban, s 11 éves gyermekként a küzdősportok akkori fejedelméről—Bruce Lee — sok filmet néztem, valamint anyukám többször mentett ki az engem megtámadó gyermekek közül. Mindez arra inspirált, hogy megismerkedjek e sportággal. Szakkönyvek segítségével szigorú elvek szerint, keményen edzettem 4 éven át. Ráadásul mindezt titokban, labdajátékok fedőneve alatt, mert az ottani hatóságok tiltott dologként kezelték sportágunkat.

Magyaroszágon tanítani, már kéköves sportfokozatot elérve kezdtem el, 1993-ban. Tanítványaimat versenyeztetem is, érmeket kaptak már, de nálam a fő hangsúly a szellemi, fizikai fejlődésen van. Számít a helyes mozgás, önmagunk legyőzése.

Leányaimat — 3 és 1 évesek — a fentiek szerint fogom nevelni.

A karatékák sportruházatain található övszínek jelentése:

> gyermekfokozat: fehér-öv, 1 csík, 2 csík.

> tanuló fokozat: sárga-, narancs-, zöld-, kék-,lila-, barna-öv.

>mesterfokozat: fekete-öv.

Kois János