You are here

Szülőknek ajánlom

A WWW.SZEGEDKARATE.HU AJÁNLÁSÁVAL!

Körkép

Rendszeres testmozgással a gyermekek testi-lelki egészségéért
Az íráskészséget is pozitívan befolyásolja a sportolás

Sok szülő teszi fel magában a kérdést: mihez kezdjen gyermeke fölösleges energiájával. Darvay Anita gyógytornász és tréner szerint, ha lehet, minél előbb, már két éves kortól ajánlott odafigyelni arra, hogy a gyermek eleget mozogjon. Rendkívül fontos, hogy szaladgáljon, másszon, hintázzon – ha lehet, a szabadban. Ebben a korban még igen kicsi a gyerkőcök tüdeje, de a mozgás közben tágul a tüdő , az agy több oxigént kap,  ennek köszönhetően pedig a csöppség mentálisan is fejlődik. A mászás és az ugrálás pedig az egyensúly érzékelés kialakulásában játszik fontos szerepet. Tudományos vizsgálatokkal kimutatták, hogy az egyensúly érzékelés kapcsolatban áll az íráskészséggel, így tehát annak a két-három évesnek, aki sok időt tölt a játszótéren, sokkal könnyebb lesz elsajátítani az írást, mint az otthon, televízió előtt ülő társainak. Iskolakezdésig komolyabb edzésekre még nem ajánlatos járatni a gyermeket, de nyugodtan el lehet vinni kirándulni, sétálni, fürödni. Hat-hét éves kor után már el lehet kezdeni a rendszeres sportolást, ám nem mindegy, hogy milyen temperamentumú, típusú gyermek milyen sporttevékenységet folytat. A szakemberek szerint a félénk, önbizalomhiányos gyermekeknek a kollektív és küzd sportok ajánlatosak, a nyughatatlan, rengeteg energiával rendelkező gyerekek szülei inkább az egyéni sportokat válasszák (úszás, kerékpározás, atlétika), míg a visszafogott, de kiegyensúlyozott gyermek esetén az ügyességi sportágakat (például asztalitenisz) érdemes előnyben részesíteni.

Az életkortól függően kell meghatározni a sportolással töltött órák számát, mert fontos ugyan a mozgás, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára. Ennek megfelelően a nyolc éves körüli gyermek ne eddzen többet heti 4-6 óránál, a tizenkét éveseknek bőven elég  heti 6-8 óra, míg 14 éves kortól heti 8-10 óra az ajánlott.

Ráduly-Zörg Éva gyermekpszichológus szerint a mozgás élménye a legfontosabb, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az edző kiválasztására. Egy jó oktató, aki felméri a gyermek  képességeit, és ahhoz mérten fogalmazza meg elvárásait, meg tud szerettetni bármilyen sportágat a gyermekkel, míg egy parancsoló, minden áron teljesítményt követel tréner szorongást kelt a gyermekben, és megutáltatja az adott sportágat, vagy esetleg magát a sportolást is. Nem kell mindenkiből minden áron élsportolót nevelni – nem lehet és nem  is kell, hogy mindenki olimpiai bajnok legyen. – Hiányolom az olyan intézmények és klubok jelenlétét, ahol a gyermek közérzetét tartják szem el itt, és nem azt, hogy ki hogyan teljesít. A legtöbb edző kiselejtezi a tehetségtelenebb fiatalokat, és egyszerűen eltanácsolja őket, pedig éppen az „ügyetlenebbeknek" lenne a legnagyobb szükségük a  rendszeres sportolásra. Mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget a fejlődésre, hiszen van, aki az elején nehezen jön bele, de idővel felzárkózhat – mondja a szakember, hozzátéve: a gyermek fejlődését nem másokéhoz kellene hasonlítani, hanem a saját maga képességeihez viszonyítani.

A rendszeres mozgásnak jótékony hatása van a gyermek súlyára, izomzatára, keringésére, állóképességére, vérnyomására. Az Amerikai Egyesült Államokbeli Indiana Egyetem kutatói megvizsgálták a gyermekkorban végzett mozgás kihatását a csontozatra is, és azt a következtetést vonták le, hogy a 16-18 éves korig végzett rendszeres mozgás megerősíti a csontok szerkezetét, így azok idős korban is jóval ellenállóbbak lesznek és  nehezebben törnek. A csont vékonyodása ugyanis a belső réteg felől indul ki a külső rétegek felé, a testedzés hatására viszont egy-egy új réteg épül a külső rétegre,  megvastagítva és megerősítve a csontot. (....)

OSVÁTH DIÁNA

 

 

12 TANÁCS AZOKNAK A SZÜLŐKNEK, AKIK GYERMEKEIKET BŰNÖZŐKKÉ AKARJÁK NEVELNI:

1.    Adj meg a gyermekednek mindent, amit csak akar, így arra a meggyőződésre jut majd, hogy övé az  egész világ!

2.    Ha gyermeked trágár, ízléstelen kifejezéseket használ, csak nevess rajta, hogy annál érdekesebbnek tartsa magát!

3.    Semmiféle vallásos nevelésben ne részesítsd! 18 éves korában majd ő maga választhat, miben higgyen!

4.    Sose mond gyermekednek: „nem jó”, „nem helyes”! Ezáltal esetleg még bűntudata támadna.

5.    Minden hibáját, hazugságát igyekezz helyette elrendezni, vagy mentegetni! Így biztos lesz abban, hogy a saját vétségeiért is mások a felelősek.

6.    Olvasson, amit csak akar! Evőeszközét viszont gondosan fertőtlenítsd!

7.    Házassági veszekedéseiteknek legyen a tanúja! Ha majd elváltok, legalább nem csodálkozik.

8.    Bármit megkívánna, adj neki pénzt rá, nehogy valaha is rádöbbenjen, hogy a pénzért meg kell dolgozni!

9.    Gondoskodj arról, hogy minden  lehetséges ajándékot, ételt, italt, luxust stb. megkapjon. Különben a reklámok láttán depresszióba esik.

10.    Adj neki mindig igazat! Hiszen a szomszédok, a tanárai és mindenki más is csak bosszantják és kárát akarják.

11.    Ha végül haszontalan csibész lesz belőle, mond el mindenkinek, hogy nem tehetsz róla, hiszen mindent megtettél érte.

12.    Készülj föl időben a rögös, tövises életre. Ha a fentieket megtartod, mindenképpen részed lesz benne.

 

(Brémában, a fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó törvényszéken látható plakát szövege.)